Eila

Kirjoitetut vastaukset

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #2354
    Eila
    Osallistuja

    Tiedoksi eri psykoterapianyhdistysten delegaation toiminnasta asian tiimoilta:

    Tapasimme tiistaina Tarja Melartinin ja Kirsi Huttalan kanssa Pekosen ja hänen erityisavustajansa Hanna Hännisen etätapaamisessa.

    Tapaamisen henki oli hyvä, voisi sanoa, että tavoite, psykoterapia tulevaisuuden turvaaminen soteuudistukseesa on jaettu, mutta näkemykset sen käytännön toteutuksesta ovat erilaiset. Ministeri ja hänen avustajansa vakuuttivat, että he eivät halua aiheuttaa kaaosta ja mt palveluiden heikkenemistä ja psykoterapian tuloksellisuudesta olemme samaa mieltä. Kuitenkin hallitusohjelmaan kirjattu tavoite monikanavarahoituksen purkamisesta tuntuu olevan sangen keskeinen.

    Uusi sote esitys saadaan valmiiksi keväällä ja eduskunnan käsittelyyn. Psykoterapian osalta on eri vaihtoehtoja siihen kuinka hyvinvointialueet voisivat toimia. Järjästämisvastuu siirtyy mutta tuottamisvastuu välttämättä ei, tämä voisi tarkoittaa että alueella voidaan organisoida kelan tapaisesti, palvelusetelit ovat vaihtoehto.
    Tämähän ei kuulosta niin huonolta, mutta oma tunne on että tässä on paljon optimismia ja vähän realismia siitä, miten mahdollisuus tiiviimpään ja pidempään psykoterapiaan säilyisi ja tätä kysymystä nostimme kyllä esiin.

    Monikanavarahoituksen purun osalta ollaan käynnistämässä parlamentaarista komiteaa.
    Rahoituksen osalta virkakunnalla on jo ehdotuksia mm. että alueet voisivat rahoittaa kelaa tässä asiassa (jos kela toimisi tuottajana), asiakas voisi palvelusetelin lisäksi rahoittaa omaavastuuosuutta. Erityisavustajalle tuntui olevan myös hieman epäselvää mikä on palkansaajien ja yrittäjien osuus rahoituksesta nyt. Kirsi tätä ansiokkaasti selvensi.

    Kirsi otto esiin kysymyksen kuntoutuspsykoterapian irrottamisesta sotesta tth ja yths:n malliin, tästä ei oltu niin innoissaan.

    Korostimme nykyisen järjestämän hyötyjä ja huolta sen purkamisesta. Tähän ministeri totosi, etä kyseeseen vois tulla myös velvoittavuus alueille psykoterapia järjestämisestä.

    HUS on muuten näköjään nyt hyvin aktiivinen terapiat etulinjaan hankkeen kanssa:

    yt
    Eila

    #2227
    Eila
    Osallistuja

    Kiitos Eija kun jaksat tätä sangen monimutkaista yhtälöä taustoittaa.

    #2219
    Eila
    Osallistuja

    Kiitos eilisestä keskutelutilaisuudesta asian tiimoilta. On tosiaan tosi tärkeää, että avaamme keskustelua mahdollisimman laajasti.

    Tässä lyhyt kommetti, jolla lähestyin Eijaa kesällä ja jaan sen nyt tässäkin.
    Tämä raha asia on toki hankala kysymys, jota täytyy miettiä monelta kannalta. Kuitenkin minusta kuulostaa hyvin oudolta, että IPA on lähdössä kantamaan lisää maksuja jäsenyhdistyksiltä. Ajattelen, että on realiteettien mukaista toimia niiden puitteissa ja tässä tilanteessa se tarkoittaisi minusta IPAn kulujen sopeuttamista. Esim. kulurakentaan tarkkaa läpikäyntiä, mahdollisesti YT menettelyä, kiinteistöjen vuokraamista, realisoitia yms. Eikä jatkuvasti nousevia kuluja. Tämä tie ei vie pitkälle.

    Onhan meillä täällä Suomessa myös se mahdollisuus että vuokraamme yhdistyksen huoneiston ja siitä saatavilla tuloilla vuokraamme koulutustilat tai koulutustilojen kulut jyvitetään koulutuksen hintaan. En toki ajttele, että näin kannattaisi välttämättä tehdä, enemmän ajattelen että on hyvä ottaa eri vaihtoehtoja pöydälle.

    Ajattelen, että jo nyt ollaan kipurajalla maksujen kanssa (meillä vajaa 800 vuodessa, Therapeian jäsen maksu on n 70 e vuodessa)

    Analyysin aseman tukemimen globaalisti onnistuu kohtuullisemmillakin kuluilla.

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)